Оbuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći

Na prvoj od deset planiranih obuka za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći koje će biti implementirane širom Srbije, koja je održana u Kragujevcu, učestvovala su ovlašćena lica za odlučivanje o zahtevu za odobravanje besplatne pravne pomoći kao i lica zaposlena u odeljenjima za budžet i finansije iz Kragujevca, Aranđelovca, Batočine, Gornjeg Milanovca, Čačka, Jagodine, Kraljeva, Knića, Lapova, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Topole, Velike Plane, Sokobanje, sa Uba i iz Žabara.

Obuke za unapređenje sistema besplatne pravne pomoći imaju cilj da doprinesu da se sistem besplatne pravne pomoći unapredi kako bi građani lakše ostvarili svoje pravo i posebno su značajne za podizanje kapaciteta novih službi besplatne pravne pomoći. Obuke su podržane od strane Ministarstva pravde i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i podržane su od strane projekta  „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA), finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), uz podršku predstavnika Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet je 2019. godine sa ciljem da se svakom licu omogući pristup pravdi i pravna zaštita, pogotovu za najugroženije građane. Iako je sistem uspostavljen krajem 2019. godine, još uvek postoje brojne slabosti u primeni zakona i slaba je informisanost građana o postojanju prava na besplatnu pravnu pomoć. Jedinice lokalne samouprave su osnovni činilac sistema besplatne pravne pomoćipružaju pravnu pomoć i podršku i odlučuju o dodeli besplatnog advokata, javnog beležnika ili posrednika.

Last updated: 15. Maj 2024. 15:30